Corina Chiriac lansează volumul
“Două piese de teatru”

la Editura Școala Ardeleană

corina chiriac carte doua piese de teatru 2022

Personal, am iubit încă de copil Spectacolul ca fenomen și Artiștii ca făuritori de fenomen.

La 21 de ani, absolvisem Facultatea de Teatru, mă lansasem deja în industria muzicală și mă pregăteam de o carieră de solist vocal. Parcă înțelegând că s-ar putea să nu mai joc teatru, am scris, într-o vacanță de vară, prima mea piesă de teatru, “De profesie amant“. M-am jucat cu textul, cu rolurile și, după ce piesa a fost gata, am încuiat-o într-un sertar. Mă așteptau turnee, concerte, emisiuni de televiziune…

Pe la 35 de ani, eram deja o interpretă de muzică ușoară consacrată. Într-o iarnă teribil de geroasă, când nu se țineau concerte și nu se pleca în turneu, mi s-a făcut dor de teatru și am scris o a doua piesă, “Serenadă pentru Carul Mare“.

Textele reprezintă genul de teatru care se scria și se prezenta publicului până prin anii 1990, când, răsturnându-se întreaga arătură politico-socială, s-a crezut că este nevoie de o schimbare și în textul, și în forma de reprezentație a spectacolului de teatru clasic.

Vă doresc lectură plăcută!

* * *

Dedic aceste două piese de teatru tuturor marilor personalități ale culturii divertismentului românesc care m-au inspirat și, prin sfaturile lor, m-au ajutat să îmi modelez pasiunea pentru Arta Spectacolului. Privind cu drag și emoție frumoasă înapoi, numesc aici doar pe câțiva dintre ei: Moni Ghelerter, actor, regizor și profesor de Teatru; Mihai Mereuță, actor și profesor de Arta actorului; Ileana Berlogea, profesoară de Istoria teatrului; maestra Carmen Stănescu, superbă actriță a Teatrului Național din București; Jean Constantin, adorabil actor; Ion Vova, regizor de teatru radiofonic; Valentin Silvestru, critic de teatru; Sorana Coroamă-Stanca și Cornel Popa, regizori de teatru TV; Doina Levința, scenograf și creator de costume; Stela Popescu, excepțională actriță de comedie, dramă și revistă; Beatrice Drugă, maestru de lumini la TVR; Mihai (Puiu) Maximilian, creator de spectacole și autor de texte umoristice; Titus Munteanu și Aurora Andronache, realizatori de emisiuni de divertisment la Televiziunea Română; Florin Zamfirescu, actor de excepție, alături de care am jucat roluri frumoase în studenție. Niciodată nu voi uita să-i mulțumesc lui Tudor Vornicu, cel care este creatorul Televiziunii Române! Desigur, sunt mulți-mulți alți profesioniști alături de care ne-am format eu și majoritatea colegilor artiști din generația mea.

De asemenea, dedic aceste două piese de teatru artiștilor din lumea întreagă pe care i-am admirat de-a lungul vieții și care mi-au fost inspirație pentru cariera mea artistică: Charlie Chaplin, Eddie Murphy, Roger Moore, Charles Laughton, Stan și Bran, Philippe Noiret, Carol Burnett, Jean-Louis Trintignant, Tim Conway, Richard Burton, Marilyn Monroe, Gina Lollobrigida, Tatiana Samoilova, Louis de Funès, Patricia Routledge, Whoopi Goldberg, Bourvil, Steve Carell, Fernandel, Colin Firth, Michèle Morgan, Bette Davis, Morgan Freeman, între mulți alți actori… Continui cu Mikhail Baryshnikov, Roberto Bolle, Carla Fracci și Maya Plisetskaya, între mulți alți balerini ai lumii… Continui cu Michael McIntyre, Benny Hill, Johnny Carson, Jim Carrey și Dean Martin, între mulți alți comedieni… Și închei cu Gianni Morandi, Charles Aznavour, Freddie Mercury, Michael Jackson, Sting, Dmitri Hvorostovski, Luciano Pavarotti, Mina, Karel Gott, Enrico Macias, Barry Manilow, între mulți alți interpreți de muzică frumoasă…

Cu recunoștință, vă mulțumesc în eternitate, dragii mei!

An apariție: 2022
ISBN/ISSN: 978-606-797-912-1
Format: 13x20cm
Pagini: 208